A gyaloglás előnyei

Tegnap számoltam utána, hogy napi két órát gyalogolok. Ezt az időt  a lakásunk és a bölcsőde között való ingázás veszi fel. Fél óra oda (hozzáteszem,  sietve) fél óra vissza, és ez megszorzandó 2-el. Jó kis testmozgás, nem kell fitneszre járni. Csak mellékesen jegyzem meg, hogy egy kilóval kevesebb is lettem, ami két hét alatt nem is olyan rossz eredmény.
Minap azon mérgelődtem, hogy ugyan miért is kell nekem gyalog járni? Természetesen ennek több oka is van, de a legszámottevőbb az, hogy se autónk, se hajtásim. (Sokan nem is értik, hogy hogy lehet manapság autó nélkül élni. Hát így! Sokat gyalogolva, néha buszozva, ritkán meg taxival. Még szerencse, hogy nem nagy a város.). Szóval többnyire gyalogosan járok és élvezem ennek minden áldását és átkát. Végig is gondoltam valamelyik nap próbálva mérlegre tenni  az előnyöket és hátrányokat. Bármilyen hihetetlen is, az előnyük kerekedtek felül. Íme:
  • Két óra gyaloglás kb. 700-750 kalória veszteséget jelent, ezáltal természetesen csökkenti a testsúlyt (ez nagyon pozitív);
  •  A szívizmokat gyorsabb mozgásra készteti, ezáltal csökkenti a vérnyomást és a szívroham rizikóját;
  • Immunrendszerünk megerősödik, egész szervezetünk ellenállóbb lesz;
  • Csökkenti a vérben lévő stresszhormonok szintjét;
  • Mivel az agyunk több oxigénhez jut a szellemi teljesítőképesség is javul;
  • Olcsó, nem kell edzőtermi bérletet fizetni, sem az autóba való üzemanyagra költeni, a karbantartási költségekről nem is beszélve;
  • A gyaloglás másik nagy előnye az autóval szemben, hogy olcsósága mellett környezetkímélő is. Nem szennyezzük zajjal, szmoggal a környezetünk. Zárja ez most a listát, de ha eszetekbe jut, újabbakat is írhattok :).
Szóval időnként jóllehet mérgelődöm, amiatt, hogy  nem autóval járok, de meg is vigasztalódom rögtön, ha átgondolom a dolgokat. Ha autóval járnék,  a fentebb említett előnyök nem gazdagítanák mindennapi életem. Nem is beszélve az extrákról: két órán keresztül mondogatunk a kislányommal egymásnak, elismételjük a mondókákat, énekelgetünk stb. Közben megnézzük az elénk tévedt madarakat, vagy éppen faleveleket gyűjtünk. Két óra hiábavalóság??? Egyértelműen Nem. Két óra, ami hihetetlenül értékes, és ami egyáltalán nem elvesztegetett idő. Hogy közben a mosatlan vár, és néha a lakás sem patyolat tiszta? Hát igen, valamit valamiért? A lúzerek (vagyis a mai világunkban lúzereknek számítóak) ezt választják.  Rájuk mondja még a biblia is, hogy "boldogok". 

(Azért nem vetek követ Rátok, kocsival járókra. Néha integessetek nekünk... (És télen, a nagy hidegben nézzétek el nekünk, ha mi is kocsiba ülünk).

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Egy születésnap margójára

Egy hosszú nap margójára...

Második lehetőség